Gülhan Cantürk | Yoga
617
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-617,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Mükemmel duruşu başarmak ve kötü duruş alışkanlığından kurtulmak istiyor olabilirsiniz.. Bununla birlikte, şu anda bulunduğunuz yere gelebilmek için bir ömür geçti. Tek bir yoga dersi her şeyi bir çırpıda değiştiremez. bununla birlikte doğru yolu gösterir bu yoldan ilerlemek sizin kararınız olur

YOGA NEDİR?

• Çok eski bir sanat ve bilim dalı
• Beden , zihin ve ruhun birleşmesi
• Güçlü ve bütünsel bir dönüşüm aracı
• Bir tedavi aracı
• Herkesin yapabileceği bir şey
• Eğlenceli bir şey

 

Yoga sözcük anlamıyla bağlamak , “birleştirmek“ demektir. Kısaca kişiye kendi içinde fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal bütünlüğünü hissetmesini sağlayarak bireysel gelişimine hizmet eden bir araçtır. Kendi içinde bütünlüğünü hisseden birey evreni oluşturan diğer parçalarla da birlik ve bütünlüğünü deneyimleme olanağı bulur.

Yoga yaparken zihni, bedeni ve ruhu uyum içinde birbiriyle kaynaşmış tek bir birim haline getiririz. Beden ruhun somut görünümüdür.

Bütünlük Halini Nasıl Hissederiz?

Yoga yaparken zihni, bedeni ve ruhu uyum içinde birbiriyle kaynaşmış tek bir birim haline getiririz. Beden ruhun somut görünümüdür. Yoga aracılığıyla beden üzerinde çalışmak ruhumuzla bağlantıya geçmeyi sağlamanın yanı sıra bizi sıkı sıkıya sarıp gerçek doğamızı görmemizi engelleyen duygusal fiziksel ve zihinsel düğümlerimizi çözer. Bu süreç, özümüzün parlayarak ortaya çıkmasını ve tüm varlığımızı ışıl ışıl aydınlatmasına olanak verir. Yoga, bizim için doğal ve varlığımızı onaylayıcı niteliğe sahip olacak şekilde gelişmemizi mümkün kılan bir araçtır.

Yoga duruşları ve nefes alma çalışmaları sayesinde bedenimiz ve zihnimizle yeniden bağ kurulabilir ve ruhumuzu keşfe çıkabiliriz.. Bütünlüğümüze kavuşabilir gerçek benliğimizi yakından tanıyıp öğrenme olanağına kabuşabiliriz.. Yoga kısaca benliğin bütün parçalarına kulak verme sanatıdır.

“Asana adıyla bilinen yoga duruşları, bedenle ilgili bütün sistemleri çok güçlü bir şekilde etkilerler. Asanaların her biri , yaşamın gücünü, diğer bir deyişle prana adı verilen evrensel enerjiyi içeren nefesle ilişkilidir. Alınan her nefes, bedenin bütün hücrelerine prana ve oksijen taşır, verilen her nefesle birlikte toksin ve atıklar beden dışına atılır.”

Yoga nedir dediğimizde kısaca; Kişinin özünü bulup kendini tanımasını sağlayan ve tüm evrenle bütünleşmeye götüren yoldur.

Yoga, kökeni Hindistan’a dayanan ve bedeni güçlendirip yola sokarak, zihni ise dinginleştirip odaklayarak meditasyona hazırlamak amacıyla tasarlanmış olan kadim bir sanat ve bilim dalıdır.

Hem beden hem zihin üzerinde yoğunlaşan yoga, var olan en eski bütünsel sağlık sistemlerinden biridir.

Yoga duruşları ve nefes alma çalışmaları sayesinde bedenimiz ve zihnimizle yeniden bağ kurabilir ve ruhumuzu keşfe çıkabiliriz. Bütünlüğümüze kavuşabilir ve gerçek benliğimizi yakından tanıyıp öğrenme olanağına kavuşabiliriz. Yoga benliğin bütün parçalarına kulak verme sanatıdır.

Bu kadim uygulama, gerek kendimize gerekse diğer kişilere birtakım ahlaki kurallar dahilinde davranmayı içeren ruhsal bir disiplindir. Yoga vejetaryanlık ne akrobatlık ne de bir din hiç değildir. Yoga tüm dinlerdeki insanları kardeş yapabilecek kapasiteye sahiptir.

İnsan olmanın ilmidir. Yoga bir yaşam tarzıdır.

Hepimiz içimizdeki bilgeliği uyandırmak, kendimizi, evreni tanımak, anlamak için buradayız.. İçimizdeki güç cesaret ve bilinci uyandırır, farkındalık yaratır, irademizi ve gücümüzü kullanmayı, sınırlar çizmeyi öğretir.

Yoga Bir Dildir!

Yoga öğrenmek, bedenimize ve zihnimize yeni bir dil öğretmeye benzer. Yoga alıştırma gerektiren, incelik kazandırılması ve deneyime dönüştürülmesi gereken bir disiplindir. Düşünce ve davranışlarımızı analiz etmeyi içeren deneyimsel bir bilimdir. Yoga işte bu yüzden bir uygulama, bir egzersiz olarak nitelenir, çünkü harcadığımız çabanın sonucunda deneyim ve benliğimize ilişkin bilgi elde edebilmek için mutlaka alıştırma yapmamız gerekiyor. Deneme yanılma yoluyla zaman içinde kademeli olarak ilerleyen ve aceleye gelmeyen bir süreçtir.

Bu süreçte bedenimizle zihnimiz, bizim eski uygun olmayan alışkanlıklarımızı , yararlı düşünce ve davranış şekilleri ile değiştirmemizi sağlar. Eski programların yerine yeni programlar koymamazı sağlar. İnsanlar yogaya genellikle stres, esneklik kaybı, kötü beden duruşu, güzellik, sağlık, huzur arayışı veya fiziksel ilgi ve bakım gerektiren herhangi başka bir durum nedeniyle başlarlar.

Güçlü Bir Bütünsel Dönüşüm Aracı

Yoga aynı zamanda zihni dinginleştirip odaklayan, içsel bir anlayış ve farkındalık geliştirmeye yarayan güçlü ve bütünsel bir dönüşüm aracıdır.

Yoga duruşları, nefesin farkında olma durumu ve gevşeme teknikleri, doğal ve sezgisel zekanızla anlayışınızı geliştirir ve hareketli bir maymun gibi daldan dala atlayan zihnimizin tek bir nokta üzerinde yoğunlaşmasına yardımcı olur. Zihin odaklandığında, sinir, dolaşım ve solunum sistemleri yavaşlar. Beden ve zihin gevşemeye başlar. Sakinleşir, daha net düşünebilir ve kendinizi bütünüyle merkezde ve sağlam bir temel üzerinde hissedersiniz. Zaman geçtikçe zihin ve akıl tüm bedene yayılabilir; böylece aynı anda birkaç noktaya birden odaklanmaları mümkün olur. İşte buna meditasyon denir.

Zihin dinginleştikçe, beden de gereksiz gerilimleri ve uzun süre serbest bırakılmayan duyguları yavaşça bırakmaya başlar. Duygular dengelenir ve yatışır. Beden dengeli bir güce ve bu güçle birlikte esneklik ve sarsılmaz bir merkeze kavuşur. Tıpkı esintiyle sallanan ama her seferinde merkezine geri dönen bir ağaç gibi, duygusal açıdan ılımlı ve dengeli oluruz. Yaşamda güneşli güzel günlerin yanı sıra fırtınalı zor günler de vardır, fakat yoga yaşam sırasında ortaya çıkabilecek ve önceden tahmin edilmesi her zaman mümkün olmayan havalarda da ayakta kalabilmemiz için sağlam bir temel oluşturur.

Yoga Aynı Zamanda Bir Tedavi Aracı

Birçok rahatsızlık ve bozukluğun belirli duruşlar ve nefes alıp verme egzersizleri yardımıyla ve nitelikli bir yoga öğretmeninin rehberliğinde iyileştirilmesi mümkündür. İnsanlar genellikle çektikleri sırt, baş ve eklem ağrılarının düzenli eğzersiz sonucunda ortadan kalkmasını şaşkınlıkla karşılarlar. Kanser, kalp ve multpl skleroz hastaları bazı hastalık belirtilerinin yok olması sayesinde biraz rahatlar, gevşeme ve stresle baş etme yeteneklerini geliştirirler.

Bazen bedenin üst bölümünde kendini gösteren rahatsızlığın kaynağı  sürpriz bir şekilde bedenin zeminle temas ettiği noktadan kaynaklanabiliyor. Yukarda çözüm üretmeye çalışırken gereksiz zaman kaybı yaşanabiliyor. Zirveyi hedeflerken kökleri sağlamlaştırmak gerek :). Bunun için de bütünsel bakan ve  duyduğu her veriyi  değerlendiren bir yoga rehberi ile yola çıkabilirsiniz. Mesela benimle:)

Yoga herkesin yapabileceği bir şeydir.

Yaşı, kilosu, bedensel esneklik ve sağlık durumu ne olursa olsun, her insan yoga yapabilir. Yoga mükemmel bir eşitleyicidir. Biri çok esnek ve güçsüz , diğeriyse kaskatı (fazla güçlü) ama yeterince esnek yararlanabilir. Herkese uygun olan bir yoga türü mutlaka vardır ve hareketler her zaman için bireyin gereksinimleriyle uyumlu hale getirilebilir.

     Yoga Yapmak Eğlenceli Bir Şeydir

Sanki zor bir işmiş gibi görünse de aslında son derece eğlenceli bir şeydir. Bedenimize yeni hareket biçimleri öğretmek, kendimizi adeta yeniden çocuk olmuş da eğlenip oyun oynuyormuş gibi hissetmemizi sağlar! Ters bir pozisyonda tepetaklak durmak insanı neşelendirebilir. Geriye doğru bükülmek insanı zindelik ve hafifleme hissiyle doldurur. Alışık olmadığımız pozisyonlar bazen insanı korkutup, “Ben bunu yapamam,” demesine yol açsa bile, bu olumsuz duyguların üstesinden bir kez gelindi mi, ustalaşma ve başarı kazanma gibi olumlu duygular egemen olmaya başlar ve bunun sonucunda kendimizi özgür, sınırsız ve herşeyi başarma gücüyle dolu hissedersiniz! Yoga herşeyden önce keşfetmek ve var olmanın farklı biçimlerine açık olmak demektir.“Mükemmel duruşu başarmak ve kötü duruş alışkanlığından kurtulmak istiyor olabilirsiniz. Bununla birlikte, şu anda bulunduğunuz yere gelebilmek için bir ömür geçti. Tek bir yoga dersi her şeyi bir çırpıda değiştiremez. Bununla birlikte doğru yolu gösterir bu yoldan ilerlemek sizin kararınız olur.”

Yoga Size Nasıl Yarar Sağlayabilir?

İnsanlar binlerce yıldan beri yoga yapıyorlar, çünkü yoga onlara şu yada bu şekilde yarar sağlıyor. Yogayı bizzat uygulamaya başladığınızda bu yararları doğrudan elde etmeniz mümkün olacak.

  • Yenilenen Enerji
  • Zarif bir şekilde yaş almak için gerekli enerji
  • Formda kalmak
  • Daha iyi bir dolaşım
  • Yoganın kadınlara sağladığı yararlar
  • Yoganın erkeklere sağladığı yararlar
  • Kronik rahatsızlıklardan kurtulmak ve daha az stres
  • Yoga gevşemenizi sağlar
  • İçsel doyum
  • Özsaygı ve beden imgesi
  • Daha iyi bir duruş
  • Kemik yoğunluğunda artış
  • Duygusal Denge
  • Daha iyi bir cinsel yaşam
YENİLENEN ENERJİ

Yenilenen Enerji

  • Asana olarak bilinen yoga duruşları omurgayı aşağıda belirtildiği gibi çeşitli biçimlerde eğip bükerler.
  • Öne
  • Geriye
  • Bir yandan diğer yana
  • Dairesel olarak sağdan sola ve soldan sağa
    Omurgayı bu şekilde hareket ettirmek belkemiğinin yumuşak, esnek ve sağlıklı olmasını sağlar ve sinir sistemini besler. Asanalar gerginliği ve bloke olmuş enerjiyi serbest bırakır, kasları uzatır ve güçlendirir, iç organları esnekleştirir, uyarır ve masaj yapar. Sonuçta kas ve organlar kan, besleyici maddeler ve prana ile yıkanır.Her bir hücre yenilenir, canlanır ve temizlenir. Solunum, kalp, dolaşım, sinir ve boşaltım sistemlerinin işlevleri daha iyi hale gelir ve zihin berraklaşır. Yorgunluk ve stres azalır.

“ Omurganız kadar gençsiniz. “

Zarif Bir Şekilde Yaşlanmak için Gerekli Enerji

Yoga duruşları yaşlanmaya ve yerçekimine karşı durma özelliğine sahiptir. Diğer bir deyişle, yoga organ ve kasların yaşlanmasını ve yerçekiminin sürekli etkisinin sonucunda sarkmasını yavaşlatır. “Omurganız kadar gençsiniz” sözü kesinlikle doğrudur. Yoga duruşlarının düzenli olarak uygulanması, omurganın esnek ve sağlıklı kalmasını sağlar. Duruşlar aynı zamanda, yaş ilerledikçe düşmeyi engellemek için gerekli bedensel koordinasyon ve dengeyi de geliştirir. Bedenin duruşunu düzeltir ve bedensel hareketlerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olurlar.

Yogayı yüz de dahil olmak üzere bedenin tümüne uyguladığınızda gençliğinizi güzelliğini ve sağlığınızı koruyup geliştirmiş olursunuz..

İnsanlar yaşlandıkça, yaşam biraz yavaşladıkça ve insanların sorumlulukları değiştikçe, içe dönme ve yaşamın anlamını kavrama arzusu artar. Yoga sistemi işte bu içsel arayış ve gelişim için olağanüstü bir yapı sunar. Bilinçli gevşeme ve meditasyon, kişiyi düşünme ve içsel bilgeliğe götürdüğü, zaman içinde test edilip kanıtlanmış olan araçlardandır.

Formada Kalmak;

Yoga forma girmek için harika bir yoldur. Duruşlar organlara esneklik kazandırır ve kas geliştirmeyi sağlar. Kas gücü ve esnekliği ile eklemlerin hareket alanı kayda değer şekilde artar. Ayrıca dayanıklılık ve dayanma gücü de artar.

Daha İyi Bir Dolaşım

Yoga duruşları bedenin tamamında kan ve lenf akışını daha iyi hale getirmeye yarar. Baş aşağı duruşlar ve omuz duruşları gibi ters yönlü pozisyonlar yerçekimin etkisini tersine çevirerek, akciğerler ve beyne daha fazla kan gitmesini sağlamanın yanı sıra, bacaklarla kalbe dinlenme fırsatı tanırlar. Ters duruşlar sempatik sinir sistemini uyararak uyku kalitesini yükseltir ve gevşemenin ortaya çıkmasını sağlarlar.

Bükülme Hareketleri bedeni tıpkı ıslak bir havlu gibi sıkıp masaj yaparak organlarımızla kaslarımızı uyarır, taze kan ve besin taşır, toksinler ve zararlı maddeleri bedenden dışarı atarlar. Aynı zamanda omurga, kalça ve kasıkla ilgili sorunları da hafifletirler.

Öne doğru eğilme hareketleri karın bölgesindeki organları çalkalar, sıkıştırır ve temizler; böylelikle doğru hazım ve boşaltıma yardımcı olur, bedenin arka tarafındaki organlara esneklik kazandırırlar. Zihni dinginleştirir ve kişinin iç gözlemini desteklerler. Öne doğru eğilme hareketleri böbrekler ve böbrek üstü bezlerini de rahatlatarak yorgunluğunu azaltır ve enerjiyi tazelerler.

Arkaya doğru yapılan bükülme hareketleri, böbreklerle böbreküstü bezlerini sıkıştırır ve bedenin ön kısmındaki organları esnekleştirir. Akciğerler ve kalbin genişlemesi nedeniyle, alınan soluğun miktarı artar ve dolaşım hızlanır.

Farklı yoga duruşlarının kalbe, aerobik egzersizlerininkine benzer yararları vardır; ancak burada bir istisna söz konusudur; Yoga duruşları kalbi, koşma yada pedal çevirme türü aerobik egzersizler gibi yormaz. Farklı duruşların hareket ve etkileri (esnekleştirme, uyarım ve masaj hareketleri yoluyla ) kalbe ulaşır.

Yoganın Kadınlara Sağladığı Yararlar

Yoga her yaştaki kadın için mükemmeldir. Hareketlerin birçoğu üreme organlarının sağlığı üzerinde mükemmel derecede etkilidir. Adet öncesi ve menepoz dönemi belirtilerini ortadan kaldırır. Gevşetici bir adet dönemi egzersizi karın bölgesini dinlendirmeye odaklanır ve sırt ağrılarını, kramp yorgunluk ve aşırı kanamayı azaltmaya yarayan öne doğru destekli eğilme, bacakları iki yana açma ve geriye doğru destekli temel eğilme hareketlerine yoğunlaşır. Menopoz öncesi ve menepoz sorası döneminde kadınlar genellikle birdenbire değişen ruh hali, uykusuzluk, yorgunluk, sıcak basması, beden yağlarının farklı dağılımı ve düzensiz adet görme gibi rahatsızlıklar yaşarlar. Uygun yoga alıştırmaları bu belirtilerin çoğunu yatıştırıp azaltabilmektedir.

Yoganın Erkeklere Sağladığı Yararlar

Erkeklerin kasları genellikle yoğun şişkin ve sıkı olur. Yoga duruşları bu sert ve sıkışık kasları gevşetip uzatma konusunda oldukça etkili olabilir. Orta yaşa yaklaşan çoğu erkek prostat sorunu yaşar. Çeşitli yoga duruşlarını, özellikle de öne doğru eğilme hareketleri ile leğen kemiğini ve kalçaları açan hareketleri düzenli yapmak, prostat ve lenf bezlerinin sağlığı açısından önlem almak anlamına gelir. Lenf sıvısının dolaşımını yapan ve bedenin her noktasındaki atık maddeleri toplayıp dışarı atılmasını sağlayan lenf sistemi, yoga duruşları ve nefes alma egzersizlerinden bir hayli yararlanır. Lenf sistemi kendi kendine hareket edemez. Kaslar tarafından pompalanması gerekir.

Kronik Rahatsızlıklardan Kurtulmak ve Daha Az Stres

Artrit, osteoporoz, obezite, astım, kalp rahatsızlığı , madde bağımlılığı , sırt sorunları, baş ağrısı ve birçok başka rahatsızlık gibi sık rastlanan kronik hastalıklardan kaynaklanan sıkıntılar düzenli yapılan hatha yoga ile hafifletilebilmektedir.

Kanser hastalarına yaptırılan yoga; farkındalık, merkeze odaklanma ve nefes alma tekniklerinden yararlanmak yoluyla stres yönetimi, yumuşak devinim, derin gevşeme ve meditasyon üzerinde durulur. Yoga burada kanser hastalarının, hastalığın yol açtığı stres ve kendilerine uygulanan tıbbi tedavinin yorgunluk, mide bulantısı, gribe benzer semptomları ve kemoterapiden kaynaklanan menopoz gibi yan etkileriyle baş etmede yardım eder.

Multipl skleroz hastaları, kasların elastikiyetini, gücü ve esnekliğini sağlamada yoganın son derece yararlı sonuçlar verdiğini keşfetmişlerdir. Yoga ayrıca bu hastalığı olan kişilerin, yasamlarını yeniden kontrol altına aldıklarını hissetmelerine yardım eder ve yaşam kalitelerini genel olarak artırır.

Yoga Gevşemenizi Sağlar

Pranamaya adı verilen nefes alma teknikleri, nefesin ve buna bağlı olarak zihnin kontrol edilmesini sağlar. Pranamaya beden-zihin sistemini bir bütün olarak canlandırır. Solunum ve sinir sistemleri sakinleşir ve güçlenir; bedenin bütün hücreleri nefes aracılığla yaşam gücünü ve besleyici maddeleri elde eder. Doğru şekilde yapılan pranamaya egzersizinin çok çeşitli iyileştirici etkileri olduğu bilinmektedir. Bedenin yaşamsal enerjisi dengelenip yenilenir. Yorgunluk azalır. Zihin ve duygular sükunet ve dinginliğe kavuşur.

Bilinçli gevşeme teknikleri, sizi sistematik olarak derin bir gevşeme durumuna yönlendirir. Zihninizin gürültücü gevezeliği sona erdiğinde, bedeninizin gevşeyip kas gerginliğinden kurtulması mümkün olur. Bedeniniz kendini serbest bırakınca, nefes alma hızı azalır ve derinleşir; böylece solunum sistemi dinlenme fırsatı bulur. Hızlı, yüzeysel nefes endişe ve hareketi tetikliyorsa, yavaş ve derin nefes almak da gevşemeyi kolaylaştırır.

Nefes alma hızı azaldıkça kalp atışları da buna yavaşlayarak karşılık verir. Bu durum bütün dolaşım sistemini olumlu etkiler; kalbi hem canlandırır hem de dinlendirir. Harekete geçmeye her an hazır olan sempatik sinir sistemi artık gevşeme mesajı alır; sonra da parasempatik sinir sistemi gevşer.

Duygusal ve fiziksel esenliğimizin büyük bölümünden sorumlu olan endokrin bezleri gevşeme mesajını alır. (Stresin hakim olduğu toplumumuzda özellikle adrenalin salgılayan böbrek üstü bezleri aşırı çalışır ve tükenir.) Bu derin gevşeme durumu, yorgunluğu tam anlamıyla azaltır ve adeta dolaşıp karmakarışık olmuş yumakmışsınız gibi sizi içten dışa doğru çözer. Bu deneyimin ardından, kendinizi sanki stresli yaşantınızı geride bırakıp çıktığınız kısa bir tatilden yeni dönmüş gibi enerji depolamış hissedersiniz.

Meditasyonlan İçsel Doyum

Yoganın bölümlerinden olan meditasyon, gerginlik ve stresi azaltan ve gerçek benliğimiz ve içsel gerçekliğimizle olan bağımızı yeniden kuran güçlü bir araçtır. Meditasyon yaparken oturur ve zihninizden geçenleri ilgisiz bir gözlemci gibi uzaktan izlersiniz. Meditasyon sayesinde zihnin dalgalanmalarını gözlemler ve içinde bulunduğunuz anın ne kadar değerli olduğunu fark edersiniz. Geçmişe ve geleceğe ait olan olayların ağırlığı üzerinizden kalkar ve siz kendinize odaklanmayı sürdürdükçe günlük kaygılar uzaklaşır. Yaşamın o çılgın temposu yavaşlar ve daha kolay başa çıkılır hale gelir, sakinleşir. Yalnızca birkaç dakika önce sanki dünyanın başınıza yıkılmasına yol açacakmış gibi görünen şeyleri artık başka açıdan görürsünüz. Düşünce durumlarını ve duygulardaki tutarsız bocalamayı farkedersiniz.

Meditasyon sırasında , bireyin doğuştan gelen içsel anlayış ve farkındalığı uyanır. Yeni düşünceler ve farklı var oluş biçimleri kendini gösterir.( Yoga duruşları aracılığla beden de yeni hareket biçimlerini öğrenir.) İnsanın zihin olarak bildiği şey kafanın içinde kalmaz ve bedendeki bütün hücrelerin içine işler. Meditasyon yoluyla zihin beden sistemi birleşir ve birey bütün varlıklarla bir ve aynı olduğunun bilincine varır, yani birlik bilincini deneyimler. Dualite ortadan kalkar.

İçinde yaşadığımız dünya maddidir ve burada başarının ölçüsü, dıştan gelen başarı ve zenginliğin para, mal ve mülk şeklinde birikip çoğalmasıdır. Hırs ve aşırı tüketim almış başını gitmiş durumdadır. Bilgisayar ve televizyon edilgen bir eğlence sunuyor ve anında elde edilebilin hızla parmaklarınızın ucunda. Ne yazık ki, bu gidişat bizi gerçek benliğimize yabancılaştırıyor ve sonuç olarak boşluk ve kaygı duygularıyla boğulacak gibi oluyoruz. Yoga yapmak, bize içsel bir doyum ve maneviyata giden bir yol sunarak içimizdeki boşluğu doldurmaya yarayabilir. Maddi ve manevi yaşantımıza denge getirebilir.

Benimle Yoga Dersleri Nasıl Olur?

Ben Adnan Çabuk Spiritüel Yoga Okulundan “Klasik Spiritüel Raja Yoga Eğitimenlik Sertifikası” alarak yoga dersi vermeye başladım. Sonrasında güzellik ve yüz, çocuk , hamile yogası eğitimleriyle destekledim. İleri seviye yoga ve anatomi bilgimi ve deneyimimi derinleştirdim.. Bilinen pek çok yoga stilini deneyimledim ve etkilendim ve bu stillerden birisini özellikle uygulamaktan çok farkındalık odaklı ve kişinin bedensel ve zihinsel farklılığını gözeten ve uygulayıcıya da özgür bir alan yaratan kendime özgü bir stil benimsedim. Bunda her birimizin farklılıkları ve özellikleri sebebiyle belli şekilleri dayatarak yada ısrar etmekten çok derslerime katılan kişilerin ihtiyaçlarını gözetiyorum.

Grup derslerinde grubun sinerjisine ve bireyin ihtiyacına göre çalışmalarımı şekillendirmekteyim. Yoga derslerini öncelikli olarak bedenin ihtiyacına göre şekillendirirken farkındalık odaklı söz şifadır felsefesiyle söylediğim her bir sözün şifa enerjisi taşımasına gayret ediyorum.

Yoga çalışmalarımda klasik bir yoga dersinde olması gereken; nefes, ısınma, kuvvetlendirme, denge, odaklanma, esneme, meditasyon ve derin gevşeme bölümlerini içerecek şekilde yapılandırıyorum. Aynı zamanda felsefesini de  aktarmaya gayret ediyorum. Derslerimde farklı disiplinlerden teknikleri zaman zaman kullanarak renklendiriyorum.

Bireysel Özel Çalışma:

Tamamen sizin ihtiyacınıza göre dizayn edilir. Bedenden başlayarak koçluğun da işin içine daha fazla entegre olduğu dönüşümün ve hedefe giden yolu kısatmak için bireyler, benden yoga dersi almayı tercih eder.

Özel Ders ;

  • Kişi daha kısa sürede yoga pratiğinde ilerlemek ve derinleşmek isterse
  • Özel nefes tekniklerini öğrenmek ve düzenli kullanma becerisi kazanmak
  • Meditasyon pratiği yapmayı öğrenmek ve sürdürmek
  • Grup dersine hazır hale gelmesine,
  • Zaman ve mekan sebepleriyle,
  • Yaş aldıkça baş gösteren kemik erimesi sorunlarına çözüm bulmak,
  • Skolyoz, fıtık, ayak basış farklılıkları ve benzeri gibi anatomik sebeplerle özel ders ihtiyacı,
  • Görünürde fiziksel bir durum gözlenmese de hareket kısıtı olan durumlarda yoga ve farklı teknikler sentezlenerek kişinin bedenini rahat kullanabilmesi için,
  • Normal yoga pratiğine, güzellik yüz yogasını entegre etmek isterse,
  • Hamile anne adayları kendilerine ve bebeklerine özel yoga,
  • Hemen doğum sonrası ince kas sisteminde toparlama çalışmaları için (bu çok farklı bir çalışma, büyük kas gruplarını çalıştırma için hazırlık, derin kas gurubu çalışması için.)
  • Grup dersine katılmasına mani bir durum varsa veya
  • Kendi tercihi sebebiyle

kişi özel ders almak isteyebilir.

GRUP DERSİ

  • Bireysel yada arkadaşlarınızla kendi özel alanınızda yoga yapmak isterseniz
  • Çalıştığınız kurumda çalışanlarınız için yada kendiniz için yoga dersleri organize etmek isterseniz

Benimle iletişime geçiniz.

Cesaret güven ihtiyacın olan emrine amade yolumuz açık olsun

Özsaygı ve Beden İmgesi

Yoga olumlu özsaygı, bedene ilişkin olumlu imge ve kendimizle ilgili daha rahat ve gerçekçi bir görüşü benimsememize yardım eder. Medya tarafından zayıf, güzel ve aşırı bakımlı manken ve ünlülerin görüntüleriyle sürekli bombardıman altında olduğumuz dünyamızda buna özellikle gereksinim duyarız.

Yoga fiziksel, zihinsel ve duygusal güven ve istikrar sağlar. Beden daha güçlü ve kıvrak hale gelir. Zihin bedenin gereksinimlerine kulak vermeye başlar ve zihin beden ilişkisi gelişir. Özsaygı ve özgüven artar, iç ses uyanır. Duygularımızı daha iyi anlamaya başlarsınız. Duyguları, aşırı yemek yiyerek tıkama ya da bedene açlık çektirerek kontrol etme isteği azalır. İç dünyamızı dinlerken uygun içsel iletilere karşılık vermeye ve yalnızca acıktığımız zaman besin değeri yüksek yiyecekleri yemeye başlar, dolayısıyla sağlığınıza bir bütün olarak olumlu katkıda bulunursunuz.

Yoga Kilo vermeye yardımcı olur mu?

Evet ama büyük olasılıkla tahmin ettiğiniz gibi değil. Zayıflamanıza yardım eden, hareketlerin kendisi değil, yoga yaparken geliştirdiğiniz tavırdır. Yoga gevşemenizi, yaşamdan zevk almanızı, doğal ve kendi kendini düzenleyen bir yeme alışkanlığına kavuşmanızı sağlar.

Daha İyi Bir Duruş

Yoga günlük yaşamdaki duruşunuzu da düzeltir. Yoga öğrenen kişiler sık sık yoga sonucunda bedensel duruşlarının daha fazla farkına vardıklarından ve yoga dersi dışındaki günlük yaşamlarında da duruşlarını düzelttiklerininden dem vururlar. Daha iyi bir fiziksel denge ve duruş göze de daha iyi görünür ve kişi hakkında birçok ipucu verir ama duruşun asıl etkileri daha çok derindedir.

Yuvarlak omuzlu kişiler tam ve derin nefes almada zorlanırlar, çünkü gögüs kafesleri çöküktür. Aynı zamanda morali bozuk, keyifsiz ve bıkkın bir insanın duruşudur ve kişinin boyunla ilgili rahatsızlık çekmesi de olasıdır; çünkü boynun doğal kavisi yanlış duruş alışkanlığı sebebiyle bozulmuştur. Beli çökmüş yada içeriye doğru aşırı girinti yapmış biri ise (sırtının alt kısmı abartılı şekilde kavisliyse), öne doğru yatan leğen kemiği ve sırtın alt kısmındaki kısalmış ve gergin kaslar nedeniyle sırt ağrısı çeker ve büyük olasılıkla alt sırt bölgesinde baskı ve sıkışma söz konusudur.

Bedenin duruşu düzgünse, ayaklardan başa kadar bütün kemikler düzgün sıralanır. Eğer uyluk kemikleri pelvise düzgün şekilde oturduğu zaman iki kalça aynı hizada durur ve omurganın düzgün duruşu ve sağlığı açısından yaşamsal önem taşıyan dengeli bir kuyruksokumu kemiği (sakrum) oluşturur. Kuyruksokumu kemiği, omurganın dayalı olduğu destek noktasıdır.

Kuyruksokumu kemiğinin işlevsel bozukluğu nedeniyle bir çok kişi kronik sırt ağrısı çeker. Pelvisten yükselen dengeli bir omurga, gövdenin de gerekli desteğe sahip olmasına her yöne rahatlıkla eğilebilmesine olanak sağlar. Kemikler eklemlere doğru biçimde yerleştiği zaman kaslar yerli yerine oturabilir, koordinasyon dahilinde ve dengeli çalışır; ayrıca organlar görevlerini en iyi şekilde yapmak için yeterli yere sahip olurlar.

Fiziksel açıdan dengeli bir beden zihinsel, duygusal ve ruhsal dengeyi de beraberinde getirir. Bir düşünün; kaç kere baş, boyun yada sırt ağrısı nedeniyle konsantrasyon ve düşünme güçlüğü çektiniz? Kendinizi aynı zamanda sinirli hissedip her an öfkelenmeye hazır oldunuz mu? İste yoga bunun önüne geçer.

Kemik Yoğunluğunda Artış

Kaliforniya Devlet Üniversitesi’nden Profesör Steven A. Hawkins ve Kinesiyoloji ve Beden Eğitimi Bölümü’ndeki öğretim üyelerinin yoga öğretmeni olan Bee Beckman tarafından kısa süre önce birlikte yürütülen bir çalışmada, on sekiz ile altmış beş yaş arasında olup daha önce hiç yoga yapmamış olan on sekiz kadın incelemeye alınmış.. Grubun yarısı haftada iki defa yoga dersine katılmış ve ayrıca haftada üç defa kendi başlarına alıştırma yapmışlar. Yapılan hareketlerden bazıları üçgen, yarım ay, uzunlamasına yan açı, ve 1 ve 2 numaralı savaşçı hareketleriymiş. Kontrol grubundaki kadınlar araştırma boyunca normal günlük aktivitelerine devam etmişler.

Araştırmanın başında ve altı ay sonra kemik yoğunluğu taramaları yapılmış. Altı ay sonra, yoga grubundakilerin omurgalarının kemik yoğunluğunda hatırı sayılır ölçüde artmış; bununla birlikte kontrol grubundakilerin kemik yoğunluğu düzeyinde herhangi bir değişiklik olmamış. Bu konuda daha kesin sonuç elde etmek için daha geniş nüfus grupları üzerinde çeşitli araştırmaların yapılması zorunludur ama yine de, taşımayı gerektiren yoga duruşlarının (kol üzerinde denge hareketleri, ters duruşlar ve ayakta yapılan hareketler) kemik yoğunluğunu koruduğu ve artırdığı, osteoporozu ve kemiklerin kolayca kırılmasını engellediği açıkça gözükmektedir.

Stresin kemik yoğunluğunu olumsuz olarak etkilemesi hiç de şaşırtıcı değildir. Aerobik yaparken aşırıya kaçmak beden yağlarını azaltır ve osteoporoz riskini yükseltir. Sık adrenalin akışı içeren stresli bir yaşam sürmek kemiklerdeki kalsiyumu tüketir ve hormon dengesini bozar. Ağırlık kaldırmayı içeren güç kazandırıp canlandıran yoga hareketlerini, gevşemeyi ve meditasyonu kapsayan bir yoga çalışmasını düzenli olarak yapmak stresin etkilerini azaltmaya yardımcı olur ve gerekli dengeyi yeniden kurar.

Duygusal Denge

Hatha Yoga’nın duygular üzerinde derin bir etkisi vardır.

  • Öne doğru eğilme hareketleri insanı kendi içine yönelten duruşlardır; dolayısıyla dinginleştirici, heyecan ve endişeyi azaltıcı etkileri vardır.
  • Arkaya doğru bükülme hareketleri ise; kişiyi zindeleştirip neşelendiren , bedeni açmaya ve üzüntü, keder gibi içte saklanan duyguları serbest bırakmaya yarayan dışa dönük duruşlardır.
  • Ters duruşlar dünyamızı gerçekten de tersine çevirirler ve yaşama bakış açımızı değiştirmemize olanak sağlar; bunlar ruh halini değiştiren duruşlardır.
  • Dönme ve bükülme hareketleri vücudu temizler.
  • Sakinleşmek veya enerjik olmak için özel nefes eğzersizleri yapılabilir. Gevşeme ve meditasyon egzersizleri de duruma göre son derece yararlı olabilir.Gerekli durumlarda yoga ile psikoterapinin bir arada, zihin ve beden birlikte keşfedildiği ve birleştirildiği için , kişisel tedavi ve gelişim yönünden oldukça güçlü ve hızlandırıcı etkiye sahiptir.
Daha İyi Bir Cinsel Yaşam

Fiziksel yoga duruşları bedeni uyarır ve güçlendirir, ayrıca dolaşımı daha iyi hale getirirler. Pelvis bölgesindeki organlar ile onları destekleyen kaslar, özellikle de perine kasları ile pelvis tabanı esneklik kazanır, oksijen taze kan ve besin maddeleriyle dolar. Bu da cinsel ilişki sırasında tensel duyarlılık ve uyumluluğun artmasına yol açar. Omuzlar kalçalar, dizlerin arkası, kasıklar ve sırtın alt kısmı gibi gergin alanlar gevşer ve sakinleşir. Artan esneklik, cinsel pozisyonlarda daha fazla çeşitlilik ve daha rahat hareket etme yeteneği sağlar. Yoga sonucunda beden imgesi ve özsaygı genellikle artar; bu da hiç kuşkusuz cinsel yaşamın güçlenip gelişmesine destek olur. İnsanlar sıklıkla bedenlerinin nasıl göründüğü ve partnerlerinin bu görüntüye nasıl tepki vereceği konusunda çekingendirler ve kaygı duyarlar. Cinsel ilişki sırasında fiziksel görünümleri ile performanslarının yargılandığını düşünürler. Bu tutum hem siz hem de partneriniz açısından can sıkıcı olabilir, çünkü dış görünümünüz konusunda kaygılıyken neşeli davranamaz, paylaşacağınız zevk ve eğlenceye odaklanamazsınız. Bedeniniz konusunda kendinizi rahat hissetmeniz, yakınlık içeren bu tür ilişkilerde çok büyük farka yol açar ve yoga bu konuda size yardım edebilir. Fiziksel duruşlar, nefes egzersizleri, derin gevşeme ve meditasyon yorgunluk ve stresi azaltır ve daha iyi gevşeme sağlar. Daha az stres ve daha az yorgunluk, daha az sinirlilik; daha fazla sabır, daha çok enerji ve daha iyi duygusal bağ kurabilme anlamına gelir. Daha iyi gevşeme yeteneği ise çekingenliğin azalmasını, yatakta daha rahat ve teklifsiz cinsellik ve eğlencenin yaşanmasını mümkün kılar. Yoga zihni odaklar. Cinsel ilişki sırasında başka düşüncelerle meşgul olan zihin, partnerinizin her an yanında ve ona yakın olmanıza izin vermez. Belki sınırsız bir fantezi dünyasına sahip olabilirsiniz ama bu birlikte olduğunuz kişiye onu sevdiğinizi hissettirmeye yaramaz. Yoga ise sizin anda ve her nerede iseniz orada olmanızı sağlar.

GALERİ