Gülhan Cantürk | Sevginin Dili
1008
post-template-default,single,single-post,postid-1008,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Sevginin Dili

Sevginin Dili

SEVGİNİN DİLİ OLSA

Sevgi tüm dillerdeki en önemli ve en düşündürücü kelimedir. Psikologlar, sevildiğini hissetme ihtiyacının  diğer tüm duygusal ihtiyaçların önüne geçtiğini düşünmektedir. Sevgi için dağlar denizler aşılmış, yürüyerek çöllerden geçilmiş ve tarifi imkansız zorluklara katlanılmıştır. Sevgi olmadan dağlar aşılmaz denizler ve çöller geçilmez, zorlukların üstesinden gelinmez olur . Pavlos , sevgiden doğmayan başarıların hiçbirinin anlamlı olmadığını söyleyerek  sevgiyi yüceltir ve insanlık oyununun son perdesinde üç karakterin hayatta kalacağını söyler: “inanç, umut, ve sevgi. Ama en önemlisi sevgidir.

İnsan , başka bir insanla yakınlaşmak ve sevilmek ister. Evlilik, bu yakınlık ve sevgi ihtiyacını sağlıklı yollardan karşılamak amacıyla kurulmuştur. Kutsal metinlerinlerin yazarlarından büyük düşünür ve yazarlara kadar pek çok kişi evlilikte sevginin ne kadar önemli ve gerekli olduğundan söz eder.

Şimdiye kadar çevremde eşlerini çocuklarını seven ve onlar için pek çok çabasına şahit olduğum insanlar gözlemlemledim. Bu insanların ilişkilerinde nedense ne yapsam olmuyor yaptığımın değerini bilmiyor şeklinde yakınmalarınına  şahit oldum. Aynı şekilde bu kişilerin de eşlerine yaptığı güzel şeyleri görüyordum fakat adamın yada kadının taktir görmeyişi karşısında hayretler içinde kalıp anlam veremiyordum. 5 Sevgi dili kitabını okuduktan sonra bu durum anlam kazanmaya başladı.

Eşiyle kaliteli zaman geçiremeyişinden yakınan, eşinin geçe gündüz çalışmasını, çocuklarını  gönderdiği pahalı okulu beğenmemesi ve ona aldığı  lüks arabaya bu arabanın bagajı küçük yada şurası kullanışsız şeklinde yorum yapması ilişkilerinde zamana zaman ciddi tıkanmalara sebep oluyordu. Halbuki adam biraz onay sözleri ve fiziksel temas için yalvarıyordu. Kadının ise kaliteli zaman geçirmeye onay sözlerine ve hizmet davranışları görmeye ihtiyacının olduğunu yeni tespit ettim. Sanki ikisi de eşlerini mutlu etmek için çırpınıyor fakat birisi fransızca birisi çince konuştuğu için anlaşamıyor gibiydiler.

Kadın erkek ilişkisinde başlangıçta aşk hissi sebebiyle salgılanan hormanlarla karşısına çıkan kişiyle iletişimi başta çok iyi giderken, sonradan ilişkinin yada evlilik aşamasına geçtikten sonra bazı şeyler ters gitmeye anlamamaya anlaşılmamaya ve iki kişi arasındaki sevgi hissi karşıya aktarılamamaya başlıyor.

Eğer sevgi iletişiminde etkili olmak istiyorsak öncelikle eşimizin baskın sevgi dilini  keşfetmek ve öğrenmek zorundayız. Beş sevgi dilini anlamamız ve eşimizin sevgi dilini öğrenip konuşabilmemiz, eşimizin bize karşı davranışlarını temelden değiştirebilir, çünkü sevgi depoları dolduğunda insanlar farklı hisseder ve davranırlar.

İnsanlar sevildiğini hissettiği farklı 5 temel sevgi dili var ve bunlardan bir tanesi diğerlerine göre daha baskın ve insanoğlu baskın sevgi dilinde daha çok sevildiğini anlıyor. Diğer sevgi dillerinden daha az yada hiç anlamıyor olabilir. Bu durumda sevdiğimizi ve sevildiğimizi hissedebilmek için bu sevgi dillerine göz atalım. Sevgi dilleri hakkında bilgimiz olduğunda sevmediğimiz bir dille karşı taraf çaba sarfettiğinde bile sevmeye çalıştığını anlayabiliriz ve en azından çabasını görüp çabasını bizim anlayacağımız şekilde göstermesi için karşı tarafı yönlendirebiliriz.

Bu sevgi dillerini çocuklarımız ile iletişimizde de kullanabiliriz. Çocuklar genel olarak her sevgi dilinde sevilmek isterler, tam olarak baskın sevgi dilleri ortaya çıkmadığı için başlangıçta her türde sevgimizi iletmeye çalışmamız sevildiklerini daha çok hissettirecektir. Zamanla da baskın sevgi dilini öğrendikçe çocuklarımızla o dilde daha çok konuşmaya çalışmak ;sevgi deposu dolu çocuklar ve gençler ve yetişkinler olarak sevgiyi yaşayan ve yaşatan bireyler haline gelmelerine vesile olacaktır.

Baskın Sevgi Dili onaylayıcı kelimeler ise;

Sözler iltifatlar veya taktir ifadeleri , sevgiyi iletmek için güçlü bir yoldur. Bunlar, basit ve net sözler olabilir.

Sevginin amacı istediğinizi elde etmek değil, sevdiğiniz kişiyi mutlu edecek bir şey yapmaktır. Ama onaylayıcı kelimelerin bizi karşılık vermeye  zorlama olasılığı çok yüksektir.

İltifat etmek , eşinize onaylayıcı kelimeler söylemenin bir yoludur. Teşvik etmek ifadesi, “ cesaret aşılamak” anlamına gelir. Hepimizin kendine güvenmediği alanlar vardır ve o alanlarda cesaret bulamadığımız için yapmayı istediğimiz olumlu şeyleri yapmakta zorluk yaşarız. Bu tarz durumlarda bizi cesaretlendirecek birileri olduğunda daha çabuk yol alabiliriz.

Baskın Sevgi Dili kaliteli zaman geçirmek ise;

Kaliteli zaman, belli bir süre boyunca tüm dikkatinizi ve ilginizi yanınızdaki kişiye odaklamanız anlamına gelir; birlikte televizyon seyretmek değildir.Televizyonu kapatıp yanyana oturduğunuzda, birbirinize bakarak konuştuğunuzda ve dinlendiğinizde, bütün dikkat ve ilginizi birbirinize odakladığınızda, işte bu kaliteli zaman geçirmektir. Birlikte yürüyüş yapmak, baş başa yenen yemek sırasında birbirinize bakarak konuşmak kaliteli zaman geçirmek demektir.

Eşinizin yada çocuğunuzun sevgi dili kaliteli zaman ise onunla ilginizin sadece onda olacağı zamanlar ve dikkatin yine birbirinizde olacağı aktiviteler yapmanız bu dilde sevildiğini hissettirecektir.

Baskın Sevgi Dili hediye almak ise;

Hediye, elinizde tuttuğunuzda  “bak beni düşünmüş,” diyebileceğiniz bir şeydir. Hediyenin kendisi, hediyeyi verdiğiniz kişiyi düşündüğünüzü gösterir. Para karşılığında alınıp alınmamasının önemi yoktur. Önemli olan, eşinizi yada çocuğunuzu yada sevdiğiniz birini düşünmüş olmanızdır. Hediyeler sevginin görsel sembolleridir. Çoğu kültürde  evlilik törenlerinde yüzük alışverişi vardır.”Bu yüzükler iki yüreği sevgiyle sonsuza dek birleştiren ruhsal bağın gözle görünüz kanıtlarıdır.”

Çocuklar da yaşamlarının ilk yıllarından itibaren anne babalarına hediye verme eğilimi taşırlar. Bu hediye çizdikleri bir resim, bahçeden kopardıkları bir çiçek olabilir; bu da hediye vermenin sevgiye dayandığını gösteren bir işarettir.

Hediye alıp vermek bazı insanlar için çok önemlidir. Sevildiklerini bu şekilde daha çok hissederler bu tarz insanlara hediye seçerken de zevklerine, ilgilerine göre hediye seçmek hediyeyi daha da anlamlı kılar.

Bazen ihtiyacı olduğunda yanında olmak varlığınız bile hediye olabilir. Eşinizin yada çocuğunuzun baskın sevgi dili hediye almak ise en kolay sevgi dili hediye almak olduğu için şanslı bile sayılabilirsiniz. Bu konuda kendinizi geliştirmeye çalışmanız sevginizi karşı tarafa geçirme konusunda yardımcı olacaktır.

Bakın Sevgi Dili fiziksel temas ise;

Uzun zamandan beri, fiziksel temasın sevgiyi iletmekte etkili bir yol olduğunu biliyoruz. Çocuk gelişimi alanında yapılan araştırmalar, şunu gösteriyor; Dokunarak sevilen, kucaklanan ve öpülen çocukların duygusal yönleri, uzun süre boyunca fiziksel temastan mahrum kalan çocuklara oranla daha güçlü gelişiyor.

Fiziksel temas, eşler arasındaki sevgiyi iletmek için de çok güçlü bir araçtır. El ele tutuşmak, öpüşmek, sarılmak ve cinsel ilişkiye girmek, kişinin eşine sevgisini ifade etme şekilleridir. Fiziksel temas bazı kişiler için baskın sevgi dilidir. Bu insanlar fiziksel temas olmadan sevildiklerini hissedemezler. Sevgi depoları fiziksel temasla dolar ve böylece eşlerinin, kendileri için önemli olan kişilerin sevgisinden emin olurlar.

Fiziksel temas bir ilişkiyi yaratabilir de, bozabilir de. Sevgi kadar nefreti de ifade edebilir. Baskın sevgi dili fiziksel temas olan biri için bu temas , “senden nefret ediyorum” veya “ seni seviyorum” sözlerinden daha güçlü etki uyandıracaktır. Yüze atılan bir tokat her çocuğun canını yakar ama sevgi dili fiziksel temas olan bir çocuk daha çok etkilenir.

Bazen de fiziksel temasdan pek fazla hoşlanmayan kişiler de olabileceğini hatırlamakta fayda var bu sizinle ilgili bir durum değil kendileriyle ilgili olduğu için bu bilgi aklınızın bir köşesinde olsun ki gereksiz alınma ve kırılmaların önüne geçebilsin.

Bakın Sevgi Dili hizmet eylemleri ise;

Hizmet eylemleri, birlikte olduğunuz kişinin hoşuna giden şeyler yapmak anlamına gelir. Hizmet yoluyla, yani onu sevindirecek şeyler yaparak, eşinize yada o kişi her kimse sevildiğini hissettirmeye çalışırsınız. Bunlar  yemek pişirmek, sofra kurmak, ortalığı silip süpürmek, arabayı yıkamak yada yıkatmak, çimleri biçmek vb… olabilir. Bunların hepsi hizmet eylemlerine girebilir. Bu eylemler, düşünerek yaptığınız taktirde, sevginizi ifade edebilir.

Sevgi insanların hayatında fark yaratır;

Eşimin beni sevdiğini hissedersem, onun bana zarar vermeyeceğini  bilerek rahatlarım. Onunlayken kendimi güvende hissederim. İşimde bir çok belirsizlikle savaşabilirim, yaşamın diğer alanlarında bir sürü düşmanım olabilir ama eşimle birlikteyken kendimi güvende hissederim.

Özgüven duygum, eşimin bana olan sevgisiyle beslenir. Eğer eşim beni seviyorsa, sevilmeye değer olduğumu hissederim.  Eşimin sevgisi özgüvenimi güçlendirir.

Kendimizi güçlü hissetme ihtiyacı, davranışlarımızın çoğunun ardında yatan duygusal güçtür. Başarrma isteği yaşamımıza anlam katar. Hayatımızın bir anlamı olmasını, varlığımızın bir fark yaratmasını isteriz. Önemli olmak konusunda kendi fikirlerimiz vardır ve hedeflerimize ulaşmak için çabalarız. Eşimizin bizi sevdiğini hissettiğimizde, önemli olduğumuzu daha çok duyumsarız. “Biri beni seviyorsa, önemli olmalıyım, “ diye düşünürüz.En azından bizi seven kişi için önemliyizdir.

Sevgi dilini öğrendikten sonra; eşimin sevgi ihtiyacını karşılamak, her gün bilinçli olarak yaptığım bir tercihtir. Onun baskın sevgi dilini bilir ve o dili konuşmayı tercih edersem, sevilme ihtiyacını karşılarım ve böylece sevgimden emin olmasını sağlarım.

Sevgi her şeye çözüm değildir bununla beraber herşeye çözüm bulmak için rahatça çözüm aranabilecek bir güven alanı  yaratır.

Yetişkin bireyler olarak sevmeye önce kendimizden başlarsak sevilmeye layık olduğumuza inanır ve kendimizi her halimizle kabul edip sevmeye başlayabilirsek; çevremizdekileri de daha rahat kabul edip sevebiliriz diye düşünüyorum.

Çocuklar ve Sevgi Dilleri

Sevgi dili kavramı çocuklar için de geçer midir? Kesinlikle Evet!!!!

Kızımızın yada oğlumuzun sevgi dilini konuşmak onların anlayacağı şekilde seni seviyorum diyebilmektir. Bu sevdiğimizi bilmeleri demektir. Bu da çocuğumuzun kendisini güvende hissetmesi, umut dolu olmasını sağlar. Çocuğumuzun sorumlu bir yetişkine dönüşmemize yardımcı olur.

Çocuk yetiştirirken her şey ana baba ile çocuk arasındaki sevgi diline dayanır. Çocuğun sevgi ihtiyacı karşılanıp gerçekten sevildiğini ve önemsendiğini hisseden çocuk elinden geleni sonuna kadar yapacaktır.

Çocuğumuzun sevgi deposunu koşulsuz sevgiyle doldurmamız gerekir. Çünkü gerçek sevgi koşulsuzdur. Koşulsuz sevgi çocuğu, davranışlarıyla değerlendirmek yerine, olduğu gibi kabul eder ve onaylar. Ne yaparsa yapsın (ya da ne yapmazsa yapmasın), ana babası onu sever.

Çocuğumuzu eğitmemiz veya disipline sokmamız tabiki gerekir bununla beraber bu duygu depolarını doldurduktan sonra mümkün olabilir.  Çocukların sevgi depoları da ancak koşulsuz sevgiyle dolar. Sadece koşulsuz sevgi, kırgınlık, sevilmeme, suçluluk, korku ve güvensizlik gibi hislerin yol açtığı problemleri önceleyebilir. Çocuklarımıza koşulsuz sevgimizi gösterebildiğimiz sürece onları anlayabilir ve iyi ya da kötü davranışlarıyla başa çıkabiliriz.

Koşulsuz sevgi konusunu biraz daha açmak istiyorum. Koşulsuz sevgi ne pahasına olursa olsun bir çocuğa duyulan sevgiyi gösterir. Çocuğun nasıl göründüğüne, erdemlerine, sorumluluklarına ya da engellerine  bakmaksızın; ne olmasını umduğumuza ve en zoru da nasıl davrandığına bakmaksızın onu severiz. Bu her türlü davranışını beğendiğimiz anlamına gelmez. Çocuğumuzdan kötü davrandığı zamanlarda bile sevgimizi esirgemediğimiz anlamına gelir. Bu aşırı hoşgörülü olmak değil aksine yapılması gerekeni baştan yapmaktır. Etkili bir eğitim ve disipline girişmeden önce çocuğun sevgi deposunu doldurulmalıdır. Sevgi deposu dolu bir çocuk ana babanın rehberliğine hiç içerlemeden tepki verebilir.

Hiçbir çocuk gereğinden fazla  koşulsuz sevgi alamaz. Bir çocuk eksik eğitim yada yersiz sevgi gösterileri sonucu şımarabilir.

Şimdi de çocuklarımıza sevgimizi hangi dillerde iletebiliriz ona göz atalım.

Anne baba olarak bizler çocuklarımız çok küçükken genellikle onaylayıcı kelimeler kullanırız çocuklar büyüdükçe bunun yerini nedense  eleştiriler almaya başlar. Halbuki çocukların eleştiriye değil özgüvenlerini sağlıklı geliştirmelerine olananak sağlayacak şekilde olumlu özelliklerine odaklanarak pozitif geri bildirim sayımızı artırmamız hayatları boyunca sevildiklerini hissetmelerini sağlar.

Çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmek cümlesi hemen hemen herkesin kulağına aşina olduğu bir kelimedir. Nedir kaliteli zaman?  Çocuğumuzun gözünden dünyayı görmemiz için onunla o ne yapıyorsa hangi hayalin içinde hangi aktivitenin içindeyse anı birlikte beş duyumuzla onunla olduğumuzu hissettirebilmektir. Onun dünyasına girip onunla kumdan kaleler yapabilmektir.

Eğer sık sık size çok iyi göründüğünüzü, harika bir anne baba olduğunuzu söylüyorsa, yaptığınız işi övüyorsa, baskın sevgi dili onaylayıcı kelimeler olabilir. Elinde çiçek yada küçüçük bişey bulup bu senin için diyorsa hediye almayı seviyor demektir. Gel benimle oyna diyorsa kaliteli zaman geçirmek istiyordur. Çamaşırlarını yıkayıp ütülediğinizi görüyorsa, kek pişirmenizi istiyor meyve soyduğunuz için teşekkür ediyorsa  ve benim için mi yapıyorsun diyorsa hizmet seviyordur.

Sürekli sarılıp öpülüp okşanmaktan hoşlanıyor ve kendisi de bu şekilde sevgisini gösteriyorsa fiziksel temas onun için çok önemlidir.

Çocuklar için de sevgi depolarının dolu olması çok hayati önem taşımaktadır. Çocukluğumda hatırlıyorum babam sevgi depomu fazlasıyla doldurmuştu; dışardan eve gelirken her fırsatta bir çikolata ve bir kitapla gelerek, benimle oyun oynayarak uçup giden uçurtmamın peşinden benimle gidip ve uçurtmamı bularak, 30 km ötede oturan arkadaşımı özlediğimde beni ona götürerek, her daim okuluma gelerek ve öğretmenlerimle dostluklar kurarak onları bize davet ederek, tüm ihtiyacımı karşılamaya çalışarak, beni boynunda taşıyarak, beni sevip kuçaklayarak ki o dönemde etrafımda babası tarafından kucaklanıp boynunda gezdirilen başka çocuk görmemiştim. Bunun yanında şımarıklığa hiç gelemezdi buna asla müsade etmezdi ve disiplindiydi ve görevler de verirdi ve bu görevleri yapmamı beklerdi. Zaman zaman çok karıştığı da olurdu bu durumlarda biraz gevşek davranan baba örnekleri aklıma gelirdi. Ama o zamanda diğer güzel şeyler olmayacaktı. Şimdi düşününce  seven gözlerinin içindeki güşümsemeyi, kokusunu, sıcaklığını  hala 30 yıl sonra hatırlayabiliyorum.

Tüm sevgi disiplin ve görev bilincini yaşamımın ilk 13 yılında verdi ve ergenliğimin başlangıcında aramızdan ayrıldı. Onun sevgisi ve annemin her daim yanımda olması sevgisi sefkati bağımsızlığıma saygısı ve desteği yolumu bulmama hep yardım etti ve sevgiyi heryerde görmeme ve tanımama imkan sağladı. Annem tam bir anneydi çocukluğumda hiç kıyamazdı saf sevgi ve sefkat hiç vuramazdı kızdırsam bile…Evet şanslıyım sevgi sayesinde hep yolumu buldum ve bulmaya devam ediyorum…

Gülhan Cantürk