18 Nis Hamilelikte Beslenmeye Bakış
Hamilelikte Kendinizi ve Bebeğinizi Besleyin
Minik Hatırlatmalar
Ailenin ve toplumun iyi olması, biz kadınların sağlıklı olması ve öyle kalmasına bağlıdır. Bu yüzden kendinizi besleyin. Kadınların vücudu, yeryüzünün enerjisi içimizde yükseldiği ve içeri aktığı için, erkeklerinkinden farklıdır. Bizim dişi enerjimiz “içe çekilen” enerjidir ve merkezcil enerji diye adlandırılır. Merkezcil enerji, kadınların ev ahalisinin merkezi haline getiren yerleşim gücüdür. Kadın hayatını daha iyi bir seviyeye getirdiğinde, bundan bütün aile yararlanır, çünkü kadın eve yeni bir berraklık ve farkındalık getirir.
İyi beslenme, sağlıklı bir hamileliğin temel direklerinden biridir. Bebek sahibi olmak, vücudunuzun yeni talepleri olmasını sağlıyor:
- Hayatınızdan abur cuburu, beyaz şekeri ve hazır yiyecekleri çıkartın. Hızlı bir yemek mi yemek istiyorsunuz? Elma yemek iyi seçeneklerden birisi olabilir. Elmanın kendisini suyunu içmekten daha iyidir.
- Vücudunuzu prana, yaşam enerjisi ile dolu olan, mümkün olduğunca taze, canlı ve organik yiyeceklerle destekleyin. Bol su için. Beş dakikada bir banyoya koşuyor olsanız da su içmeye devam edin.
- Elleriniz ve ayaklarınız şişmeye başladıysa, önce yediklerinizi gözden geçirin. Sorumlusu genellikle iyotlu tuzdur.
- Salatalık ve kavun yiyin; suyu dışarı atmanıza yardımcı olur.
- Uçağa binmeniz gerekirse, uçaktaki havanın kuru olduğunu unutmayın. Yanınıza koca bir çanta dolusu salatalık alın. Rahatlatır ve sakinleştirir. Kabızlığı da giderir.
- Buzdolabınızı taze ve canlı yiyeceklerle doldurun, rafları buketler gibi rengarenk olsun; bu sizi kutsanıyormuşsunuz gibi hissettirecektir.
- Kırmızı et yiyecekseniz hormonsuz ve antibiyotiksiz tercihler yapmaya özen gösterin . Fasulye ve pirinç, badem ve diğer fıstıklar ve brokoli, ette olandan daha kolay sindirilebilen proteinler içerir.
- Mümkünse protein kaynağı olarak kırmızı et yerine balık tercih edebilirsiniz..
- Münkün olduğunca alkali beslenmek bebeğinizin ve sizin enerjinizi yüksek tutacaktır. .
- Temiz işlem görmemiş gıdalardan yana tercihlerde bulunmanız bebeğinizin ve sizin sağlığınızı destekleyecektir.
Yaşam boyu sağlık büyük bir kısmıyla rahimde başlar. Diş çürümesi ve prostat kanseri riski, rahimdeki yaşama bağlı olan hastalıklardan sadece ikisi. Çinliler yüzyıllardır, sadece sağlığın değil karakterin de rahimde oluştuğuna inanırlar. Bazı yemekler ve otların, fiziksel ve duygusal sağlığımıza iyi geldiğini bilirler.
Bazı anneler hamileliklerinde çok kilo almak istemedikleri için, yemek konusuna da bu açıdan bakarlar. Eğer hazır yiyecekler yerine taze, tamamen canlı, olabildiğince organik yiyecekler ve salata yerseniz, gereksiz kilolar almazsınız.
Yediklerinizin ne kadarının ekmek ve sert beyaz peynir, tereyağı gibi süt ürünlerinden oluştuğuna bakın, özellikle de kabızlık, hemoroit veya mide ekşimesi çekiyorsanız. Kefir, diğer süt ürünleri yerine rahatlıkla tercih edilebilir. Ne yediğimizi bilmek çok önemli, çünkü bebeğinizi bunlar besliyor. Kulak yolu iltihabı, astım ve bronşit, bağışıklık sisteminin zayıf olduğunun işaretleri olabilir. Bebeğiniz içinizdeyken sağlıklı alışkanlıklar edinmeniz, yaşamınızın geri kalanı için bir yol çizmenizi sağlar. Ve tabii ki bebeğinizin yaşamı için de!
Çocuklarınıza olan bağlılığınız sizi mutlu, sağlıklı ve kutsal tutacaktır. Sadece hamilelik süresince değil de bütün hayatınız boyunca daha sağlıklı olmamız güzel olmaz mıydı? Çocukların getirdikleri iyilikleri görebiliyor musunuz? Hayatınızda büyük değişiklikler yapma fırsatı veriyorlar. Yaşamımızın en büyük değişim yönetimi deneyimiyle baş başa kalıyoruz. Annelik içsel olarak içimizde var olan ama daha önce deneyimlemediğimiz annelik becerilerini doğumla birlikte kullanmaya başlıyoruz.
Beslenme konusunun yiyecek ve içeçekle sınırlı olmadığını farketmeliyiz. Katıldığımız sohbetler, izlediğimiz filmler, gördüğümüz ve duyduğumuz her şey bizi ve bebeğimizi zihinsel, duygusal ve entellektüel olarak besler. Bu konularda da besinlerde olduğu gibi satvik (saf ve temiz) beslenemeye özen gösteriyor muyuz? Hamilelikle birlikte sizleri duyduklarımız, izlediklerimiz ve sohbetlerimiz konusunda da bilinçli seçimler yapmaya davet etmek istiyorum.
Sevgilerimle,
Gülhan Cantürk
Hatırlatmak istedim…